ZŠ a MŠ Bílovec

Koordinátor
Dagmar Šírová
Vedení školy
Mgr. Hana Bajnárková
Webové stránky
Certifikát
Certifikát Světová škola platný od roku 2018 do roku 2020.

2017/18:

Škola základ života 

Cílem projektu bylo propojit děti, které vyrůstají bez rodiny u nás republice a v Tibetu. O dětech v pěstounských rodinách vyprávěly pracovnice neziskové organizace Polárka, žáci slyšeli o konkrétních případech dětí, které nevyrůstají v rodině a vyzkoušeli si, jaké to je, když dítě o vše přijde. V průběhu projektového dne žáci druhého stupně zhlédli krátké dokumenty o dětech, které musely opustit své domovy a nacházejí útočiště v tibetských klášterech. Poté si interaktivní formou vyrobili upomínkové věci a ve skupinách vypracovali seznam toho, co by si s sebou na takovou cestu vzali oni. Zakončením projektu bude sportovní den, kdy se žáci budou snažit vybrat peníze, kterými poté podpoří tibetský klášter.

 

2018/19

Myslíme globálně, stravujeme se 

Dlouhodobým cílem Světové školy je rozvíjet u žáků porozumění a respekt k druhým a také motivovat k promyšlené spotřebě. Cílem projektu bylo, aby žáci a veřejnost získali hlubší informace o problematice spravedlivého obchodu – pro mladší žáky se jednalo o základní informace, žáci druhého stupně si prohloubili již získané a veřejnost byla většinou překvapena informacemi o pěstování kávy, čokolády a banánů. 

Veřejnost byla seznámena s možnostmi nákupu fair trade výrobků a jejich rozmanitosti na českém trhu – v rámci města se dozvěděli o jediném obchodě, který nabízí kávu a čokoládu s touto značkou, rozmanitost nákupu je možný buď přes internet, nebo ve větších městech. Také ochutnali výrobky místních farmářů a dozvěděli se, kde tyto výrobky získat – cíl byl naplněn na ochutnávce v knihovně, kde získali kontakty na farmáře, prodejce.

Zájemci se mohli přímo zapojit do projektu Férová snídaně – v případě žáků šlo o ochutnávku. Uvědomili si hodnotu produktů – některým žákům i dospělým teprve při prezentaci došlo, co vše předchází tomu, než si člověk může dát svůj šálek kávy nebo čokoládu. Chtěli jsme motivovat k omezení plýtvání s jídlem.